Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΙΤΕ : Η βιομηχανία της ευτυχίας.Βιβλία με συνταγές ευτυχίας, οδηγίες ζωής, σχέδια με φενγκ σούι, εξωτικά ονόματα, αστρολόγοι και σύγχρονοι μάντεις. Ανάμεσα στα πράγματα που αγοράζουμε κάθε μέρα, περιλαμβάνονται και συνταγές ευτυχίας. Το σούπερ μάρκετ των υποσχέσεων, γεμίζει καθημερινά με νέα προϊόντα.

Κανένας δεν μπορεί να ορίσει τι είναι η ευτυχία. Δεν υπάρχει όμως και κανένας που να μην την θέλει. Αυτό μάλλον το ξέρουν καλά όσοι έχουν στήσει μια σύγχρονη βιομηχανία ευτυχίας. Δεν έχει σημασία πόσο αποτελεσματικές είναι οι συνταγές τους. Σημασία έχει πως φαντάζουν πια αναγκαίες.

Στις θεωρίες αυτές που έχουν κατακλύσει τον σύγχρονο κόσμο και εμφανίζονται ως θεωρίες New Age, η ευτυχία είναι μια προσιτή υπόθεση.

Τι είναι λοιπόν η ευτυχία; Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο -πιθανόν με μόρφωση- να πιστεύει έξω από κάθε λογική, πως η ευτυχία είναι κρυμμένη σε μπουκαλάκια με έγχρωμα υγρά που δονούν κάτι αόριστο ή σε κομμάτια πέτρας και φυλακτά; Γιατί πιστεύουμε στα καθρεφτάκια, που κάποτε εμφανίζαμε ως πολύτιμα σε ιθαγενείς του νέου κόσμου;

Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για την εμμονή που έχει γίνει η βάση μιας προσοδοφόρας βιομηχανίας.


Η βιομηχανία της ευτυχίας

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...