Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Δημοσιογραφικές απάτες και…«πατάτες» – Ε, αφού το έγραψαν οι εφημερίδες και το είπε η τηλεόραση, έτσι θα είναι…


Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει, ή δεν έχουμε πει κι εμείς οι ίδιοι, «μα αφού το έγραψαν οι εφημερίδες», ή «αφού το είπε και στην τηλεόραση», όταν θέλουμε να προσθέσουμε μια εγκυρότητα και βαρύτητα στον λόγο μας;

Η δύναμη του λόγου της τηλεόρασης, των εφημερίδων (και των ιστοσελίδων τους) και γενικότερα των ΜΜΕ, είναι πολύ μεγάλη. Μπορούν να επηρεάζουν ή να καθορίζουν, κρίσεις και συνειδήσεις. Κάθε λέξη, περνά στο υποσυνείδητο, ως αλήθεια και γεγονός, με μεγάλο ειδικό βάρος -ίσως λιγότερο στις μέρες μας, σε σχέση με το παρελθόν και σ’ αυτό έχει διαδραματίσει μέγιστο ρόλο το Διαδίκτυο. Κι αυτό το γνωρίζουν όλοι, πολύ καλύτερα όμως, αυτοί που που υπηρετούν τα ΜΜΕ και την «ενημέρωση».

Η επίκληση όμως των ΜΜΕ, αποτελεί πάντα μια καλή απόδειξη, ή πολλές φορές οι «επαγγελματίες» δημοσιογράφοι παραπλανούν, συνειδητά ή ασυνείδητα, διαπράττοντας δημοσιογραφικές απάτες, «μαϊμουδιές», ή και γκάφες;
Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, ίσως μας βάλει σε σκέψεις και λύσει τις απορίες μαςΗ «φάμπρικα» των ψεύτικων και φανταστικών «ρεπορτάζ», δεν είναι τωρινή υπόθεση. Το 1940, ένας δημοσιογράφος, περιέγραφε με θαυμασμό τις σκηνές που λάβαιναν χώρα στην Τήνο, κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. Μόνο, που από το περιγραφικό «ρεπορτάζ» του, απουσίαζε ο τορπιλισμός της «Έλλης», που συνέβη τότε. Καθ’ όλα φυσικό αυτό, καθώς ο δημοσιογράφος ήταν λίγο…τεμπελάκος για να πάει ως την Τήνο κι έκανε «ανταπόκριση» από το…σπίτι του.

Παρόμοια ήταν και η γκάφα (και απάτη βεβαίως) που διέπραξε ένας άλλος δημοσιογράφος, τοπικής εφημερίδας, όταν περιέγραφε την ενθουσιώδη υποδοχή του βασιλιά Γεωργίου Α’, σε κάποιο ελληνικό νησί. Μόνο που ο βασιλιάς, εν αγνοία του, χάλασε το «ρεπορτάζ» του καλού δημοσιογράφου, καθώς λόγω κακοκαιρίας δεν πραγματοποίησε την επίσκεψή του.

Νίκος ΓεωργιάδηςΚατά την διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν ο δημοσιογράφος Νίκος Γεωργιάδης, μετέδιδε «αποκλειστικές εικόνες και ρεπορτάζ» από το μπαρουτοκαπνισμένο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Τέμπο.

Ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, απέδειξε κι αποκάλυψε πως η «παγκόσμια αποκλειστικότητα» ήταν μια καλοστημένη απάτη και η οποία γυρίστηκε και σκηνοθετήθηκε στο γειτονικό…Πακιστάν! Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καταδίκασε την παγκόσμια αποκλειστικότητα ως «προϊόν κιτρινισμού» και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο τιμώρησε με χρηματικό πρόστιμο τους υπεύθυνους του σταθμού, καθώς και τους Τατιάνα Στεφανίδου, Νίκο Γεωργιάδη, Βασίλη Καββαθά. Για την ίδια υπόθεση, ο Νίκος Ευαγγελάτος (ήταν διευθυντής στον σταθμό) διεγράφη για έναν χρόνο από την ΕΣΗΕΑ.

Παρόμοιες «αποκλειστικότητες» μετέδιδε και ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, μόνο που ο «ανταποκριτής» σ’ αυτή την περίπτωση αποδείχθηκε λίγο τεμπέλης, αφού βαρέθηκε να πάει στην εμπόλεμη ζώνη (ή έστω κάπου εκεί κοντά, όπως ο φίλτατος Νίκος Γεωργιάδης) και έδινε τις «αποκλειστικές» ανταποκρίσεις από την…Κύπρο!

Τον Μάρτιο του 2003, η σκανδαλοθηρική εφημερίδα «Εσπρέσσο», δημοσιεύει άρθρο με θέμα την παράνομη είσοδο στη χώρα, γυναικών από τις ανατολικές χώρες. Προς τεκμηρίωση του άρθρου, η εφημερίδα επισυνάπτει μερικές φωτογραφίες, όπως εμφανίζεται μια γυναίκα, κρυμμένη στη περιοχή πίσω απ’ το τιμόνι ενός αυτοκινήτου. Το άρθρο αυτό μεταφέρθηκε στην τηλεόραση, μέσα από το δελτίο ειδήσεων του «Star». Ασχέτως, αν το άρθρο βασίζονταν σε πραγματικό γεγονός ή όχι, οι φωτογραφίες ήταν αληθινές. Μόνο που δεν προέρχονταν από το συγκεκριμένο συμβάν. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν δύο χρόνια πριν και προέρχονταν, από ανάλογο περιστατικό που συνέβη στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό.

Φωτογραφία από «ρεπορτάζ» της εφημερίδας «Εσπρέσσο» και του τηλεοπτικού σταθμού «Star»


Τον Ιούλιο του 2007, η εφημερίδα «Έθνος» θα δημοσιεύσει ένα πρωτοσέλιδο με θέμα τις μεγάλες πυρκαγιές της Αχαΐας, όπου εμφανίζονται τεράστιες φλόγες να ξεπηδούν προς τον ουρανό κι απελπισμένους ανθρώπους να προσπαθούν να τις δαμάσουν. Για κακή τύχη όμως, των δημοσιογράφων του «Έθνους», η ίδια ακριβώς φωτογραφία, είχε ήδη κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο, μόνο που σ’ αυτήν δεν εμφανίζονταν οι φλόγες, τις οποίες, προφανώς, πρόσθεσαν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, για να κάνουν την εικόνα ακόμα πιο δραματική, θέλοντας έτσι να υπερτονίσουν την κρατική ανικανότητα και αδράνεια και να προκαλέσουν μεγαλύτερη αγανάκτηση στο αναγνωστικό κοινό.

Πρωτοσέλιδο του «Έθνους» με «πειραγμένη» φωτογραφία για τις πυρκαγιές του 2007


Στις 8 Φεβρουαρίου 2008, ο Αλβανός δημοσιογράφος των «Νέων», Γκασμέντ Καπλάνι, δημοσιεύει στο ιστολόγιό του, ένα περιστατικό που «συνέβη κάπου στην Αθήνα», με τίτλο «Μου το ‘φαγε ο Μαύρος!!!». Το ίδιο «περιστατικό», δημοσιεύει, λίγο αργότερα, στις 17 Απριλίου 2008, και ο περιώνυμος δημοσιογράφος του «Βήματος», στην στήλη του «Πανδώρα», Γιάννης Πρετεντέρης. Μόνο που ο Πρετεντέρης, είναι πιο περιγραφικός: Τοποθετεί το «γεγονός», «στο λεωφορείο που περνά από την οδό Παπαδιαμαντοπούλου με τελικό προορισμό το Γαλάτσι». Ποιά ήταν όμως η ιστορία; Μια ηλικιωμένη που δεν χωνεύει τους ξένους και τους μετανάστες, μπαίνει στο αστικό λεωφορείο και κάθεται δίπλα σ’ έναν μαύρο. Επί ώρα του σέρνει τα εξ αμάξης, οπότε σε κάποια στιγμή, όταν ο ελεγκτής μπαίνει να ελέγξει τα εισιτήρια των επιβατών, ο μαύρος αρπάζει το εισιτήριο από τα χέρια της έκπληκτης γυναίκας και το…τρώει. Έτσι, ο μαύρος συνεχίζει το ταξίδι του, ενώ η ηλικιωμένη αναγκάζεται να κατέβει από το λεωφορείο ως «λαθρεπιβάτης», καθώς η δικαιολογία της «μου το ‘φαγε ο μαύρος» δεν γίνεται πιστευτή. Τώρα, οποιαδήποτε ομοιότης αυτού του «περιστατικού», με το θέμα της γερμανικής αντιρατσιστικής ταινίας μικρού μήκους που γυρίστηκε μερικά χρόνια πριν και είχε τον τίτλο «Ο μαύρος επιβάτης» (ή «λαθρεπιβάτης»), είναι συμπτωματική…

Την άνοιξη του 2008, πρώην συνεργάτης του Νίκου Ευαγγελάτου, θα δημοσιεύσει μια σειρά από βίντεο, όπου εξηγεί πως στήνονται τα «αποκαλυπτικά» «ρεπορτάζ» και πως χαλκεύονται διάφορες «ειδήσεις». Ενδεικτικά, παρατίθεται ένα απ’ αυτά. Καμπουράκης και Οικονομέας παρουσιάζουν βίντεο «ντοκουμέντο», όπου Αμερικανοί αστυνομικοί «ξεφτιλίζονται» όταν αφήνουν ληστές τράπεζας να τους ξεφύγουν μέσα από τα χέρια τους.

Φυσικά είναι βίντεο μαϊμού από το YouTube, και πρόκειται για σκηνοθετημένο γύρισμα για τηλεοπτική διαφήμιση. Ακολουθεί παρόμοιο βίντεο όπου 6μηνίτικο μωρό υποτίθεται ότι εξουδετέρωσε με τα γυμνά του χεράκια την κόμπρα που του επιτέθηκε. Το βιολί συνεχίζεται με κολοκύθια που διά μαγείας χημικού ψεκασμού, μεγαλώνουν ακαριαία.

Στη συνέχεια από την εκπομπή «Τετ α Τετ», μια ξεκαρδιστική έρευνα όπου η δημοσιογράφος τηλεφωνεί σε άγνωστη πτηνοτρόφο της Ρόδου (λέμε τώρα), η οποία «υποτίθεται» άμεσα συμφωνεί να αγοράσει γιαπωνέζικα λάδια αυτοκινήτου, για να ταΐσει τα κοτόπουλα, αντί για σογιέλαιο που είναι ακριβό. Η καραμαϊμουδιά με το στημένο τηλεφώνημα ξεσκεπάζεται, από το γεγονός ότι το προσφερόμενο ορυκτέλαιο είναι πολύ…ακριβότερο!


Η συνέχεια εδώ
το είδαμε εδώ!
Μπορείς να αλλάξεις τα πάντα,αν αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι!
http://anti-aisthitika.blogspot.com/

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...