Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ελάτε να περιπλανηθούμε στη μαγεία μιας σπουδαίας γλώσσας, της ελληνικής:Το βιβλίο που πρέπει όλοι (Έλληνες ή μή) να διαβάσουν!!!


Αυτό το ταξίδι στη γλώσσα μας απευθύνεται κυρίως στους αγγλόφωνους φίλους μας για να τους δείξει πόσες ελληνικές λέξεις χρησιμοποιούν καθημερινά, πιθανόν χωρίς να το έχουν συνειδητοποιήσει.

Ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί εξίσου ενδιαφέρον και για τους'Ελληνες, δημιουργώντας την ευχάριστη έκπληξη: "και αυτή η λέξη χρησιμοποιείται στην αγγλική;

Περίπου το 25% του αγγλικού λεξιλογίου, αποτελείται από ελληνικές λέξεις ή από λέξεις με ελληνική ρίζα.


Στη νιατρική ορολογία, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 50% και παραπάνω!Λέξεις όπως: ιδέα, αρμονία, αλφάβητο, φιλοσοφία,αρχιτεκτονική, θέατρο, μουσική, δημοκρατία, γυμναστική,φράση, ποίημα, σκηνή, σφαίρα, πανάκεια, λογική,ενέργεια, φαινόμενο, άτομο, ακαδημία, είναι μόνο μερικά παραδείγματα ελληνικών λέξεων που έχουν περάσει αυτούσιες στην αγγλική και χρησιμοποιούνται καθημερινά.Ίσως λοιπόν οιαγγλόφωνοι μιλούν ελληνικά και δεν το ξέρουν!

Αυτή η παρουσίαση δεν αποτελεί επιστημονικό λεξικό.Είναι μία επιλογή περίπου 6.000 ελληνικών λέξεων από περισσότερες από 40.000 λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα στην αγγλική γλώσσα και, μέσω αυτής, παγκοσμίως.Είναι μία προσπάθεια να αποδειχθεί η διαχρονικότητα και η σπουδαιότητα της γλώσσας μας, με έναν τρόπο όσο γίνεται πιο περιεκτικό και μαζί περιληπτικό.


Η παρουσίαση των λέξεων γίνεται σε 3 στήλες: στην πρώτη υπάρχει η αγγλική λέξη, στη δεύτερη, η ελληνική γραμμένημε αγγλικούς χαρακτήρες για να δείξει την ελληνική προφορά και στην τρίτη, η ελληνική λέξη στα ελληνικά.


Ελπίζουμε και ευχόμαστε, με αυτόν τον τρόπο, να έρθουν οι ξένοι κοντά στη γλώσσα μας, να την αγαπήσουν και να την εκτιμήσουν όπως της αξίζει.
 http://aneksigita-fainomena.blogspot.gr
http://periergaa.blogspot.com


Μπορείς να αλλάξεις τα πάντα , άν αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι!
http://anti-aisthitika.blogspot.gr

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...