Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Aldous Huxley - Ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος.Διαβάστε το βιβλίο!

Περιγραφή:Στο βιβλίο αυτό, ο σκεπτικιστής Χάξλεϋ αναπτύσσει, όπως προσφυώς ειπώθηκε μία αντι-ουτοπία, παράλληλη με εκείνη του Όργουελ στο «1984». Το περίφημο προφητικό μυθιστόρημα του Χάξλεϋ είναι η περιγραφή του εφιαλτικού κόσμου, με το απολύτως ιεραρχικό και πανίσχυρο κράτος, με τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, της γενετικής μηχανικής, της φαρμακοβιομηχανίας, της εφαρμοσμένης ψυχολογίας. Οι άνθρωποι ζουν σε μια ουτοπία, σε μια φαινομενική ευημερία, φαινομενική ασφάλεια και ανελευθερία.

Μετά από μια σειρά πολέμων σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος έχει ενοποιηθεί κάτω από μια Παγκόσμια Διακυβέρνηση. Η διαστρωμάτωση της παγκόσμιας κοινωνίας είναι τετραμερής και πρόκειται να διατηρηθεί αιώνια μέσω ενός αλάνθαστου συστήματος ευγονικής και κοινωνικού προγραμματισμού. Οι καταπιεζόμενες κι εκμεταλλευόμενες τάξεις έχουν μάθει να αγαπούν τα δεσμά τους και βρίσκουν καταφύγιο από την ανυπόφορη ζωή τους στα ναρκωτικά (στην “σόμα”). Η παγκόσμια άρχουσα τάξη ζει μια επίσης ανιαρή ζωή αφού πρόκειται για ένα πλήθος πάμπλουτων μεν, αλλοτροιωμένων κι απομονωμένων δε τεχνοκρατών.

Ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος είναι η πιο βίαιη κοινωνία που γνώρισε ποτέ η ιστορία. Όχι λόγω της κρατικής καταστολής, όπως στο 1984 του Όργουελ (κατασταλτικές δυνάμεις δεν υπάρχουν), αλλά επειδή πρόκειται για μια ταξική κοινωνία χωρίς καμία ελπίδα επανάστασης και κοινωνικής απελευθέρωσης, καθώς επίσης και για έναν κόσμο που τα ανθρώπινα αυναισθήματα έχουν ξεριζωθεί: δεν υπάρχει έρωτας αλλά μόνο σεξ, δεν υπάρχει φιλία αλλά συμφέρον, δεν υπάρχει αλληλεγγύη αλλά πλήρης απενοχοποίηση της εκμετάλλευσης. Είναι ένας κόσμος εξασφαλισμένης “ηρεμίας, τάξης και ασφάλειας”.

Το "Ένας θαυμαστός καινούριος κόσμος" παρόλο που βρίσκεται στον αντίποδα του 1984 καταφέρνει να περιγράψει με τρομακτική ακρίβεια, παρόλο που γράφτηκε το 1931, την σημερινή κατάσταση του σύγχρονου κόσμου.


Μπορείς να αλλάξεις τα πάντα , άν αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι!

Αντι-Αισθητικά Νέα

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...