Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Αφιέρωμα 100 χρόνια απο την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης(βίντεο)


Με σκηνές από την κινηματογραφική ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Ελευθέριος Βενιζέλος", εκπληκτικές λιθογραφίες των θρυλικών μαχών και της θυελλώδους προελάσεως του Ελληνικού Στρατού, αλλά και μοναδικούς ζωγραφικούς πίνακες της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης του ταλαντούχου Κενάν Μεσαρέ, γιου του Χασάν Ταξίν Πασά - Οθωμανού Διοικητού της Θεσσαλονίκης, η γυναίκα του οποίου λέγεται πως ήταν ελληνικής καταγωγής - το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ζωντανεύει τις μοναδικές αυτές ιστορικές στιγμές του Ελληνισμού! Το Έπος 1912-13! Το δεύτερο ΄21!

Η Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, σκλαβώθηκε το 1430 στις 29 Μαρτίου και απελευθερωνόταν στις 26 Οκτωβρίου 1912, 480 ολόκληρα χρόνια μετά, ανήμερα του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλήτου! Και αυτό ήταν πραγματικό θαύμα και σαφέστατη παρέμβαση του Αγίου, καθώς ώθησε τον Χασάν Ταξίν Πασά, μέσα στην καρδιά των Νεότουρκων, να παραδώσει 25.000 Τουρκικό Στρατό,1.000 Αξιωματικούς, 1.200 ίππους και 70 πυροβόλα στους Έλληνες και την ίδια τη Θεσσαλονίκη, λέγοντας, εκείνο το ιστορικό βράδυ: "από τους Έλληνες την πήραμε, στους Έλληνες θα την παραδώσουμε"!

Περί τις 4.30 το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου 1912 και προ της προελάσεως του Ελληνικού Στρατού προς Θεσσαλονίκη, μετά την κοπιώδη και αγωνιώδη προσπάθεια να φτιαχτούν πρόχειρες γέφυρες για να περαστεί ο Αξιός, ο Ταξίν Πασάς δήλωσε ότι αποδέχεται τους όρους του Διαδόχου και Αρχιστρατήγου Κωνσταντίνου για παράδοση της Θεσσαλονίκης! Τότε οι Αξιωματικοί του Επιτελείου Ταγματάρχης Βίκτωρ Δούσμανης και Λοχαγός Ιωάννης Μεταξάς (ο μετέπειτα πρωτεργάτης του "ΟΧΙ"), μαζί με τον γνωστό από τον Μακεδονικό Αγώνα Διπλωμάτη Ιώνα Δραγούμη, που από τη λαχτάρα του ζήτησε και υπηρέτησε στον Πόλεμο ως απλός έφεδρος Δεκανέας, εισήλθαν νύχτα στην πόλη και στο Διοικητήριο άρχισαν τις τυπικές πλέον διαβουλεύσεις για τη σύνταξη του Πρωτοκόλλου Παράδοση της Θεσσαλονίκης, το κείμενο του οποίου συνέταξε ο Ίωνας Δραγούμης, ο οποίος μετά κατευθύνθηκε στο Ελληνικό Προξενείου δίπλα στη Μητρόπολη (σημερινό Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα) και μαζί με τον και τον Λοχαγό Αθανάσιο Εξαδάκτυλο υψώσαν τη γαλανόλευκη! Το ίδιο και στον Λευκό Πύργο ο Αλέξανδρος Ζάννας και κάποιος ναύτη ύψωναν την ποθητή σημαία του Σταυρού, που σήμαινε και το τέλος δουλείας 480 ετών για την Πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τη Συμβασιλεύουσα! Που ήταν πια και πάλι ελληνική!
Παράλληλα τμήματα των θρυλικών και ατρόμητων Ευζώνων, και άνδρες της 7ης Μεραρχίας έμπαιναν στη Θεσσαλονίκη, ενώ την επομένη ακολούθησε ο κύριος όγκος του Στρατού μας εν μέσω ξέφρενου ενθουσιασμού!

Πηγή http://www.noiazomai.net


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 100 ΧΡΟΝΙΑ-ΦΩΤΟ

 Μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, σε φωτογραφικό υλικό.


Θεσσαλονίκη
Αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συμβασιλεύουσα του Βυζαντίου και Νύφη του Θερμαϊκού η Θεσσαλονίκη με την πλούσια ιστορία περιμένει τους επισκέπτες της, άλλοτε σκεπασμένη με την πυκνή ομίχλη κι άλλοτε κυριευμένη από τον δυνατό Βαρδάρη, έτοιμη να σας δείξει τα χίλια της πρόσωπα, τον αρχαίο και βυζαντινό της χαρακτήρα, το βαλκανικό και το μεσογειακό της πεπρωμένο.
Οι σημαντικότερες ιστορικές στιγμές της Θεσσαλονίκης είναι:

Η ίδρυσή της από τον Κάσσανδρο πριν 2317 χρόνια
168 π.Χ.: Γίνεται πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας
49 μ.Χ. και 52 μ.Χ.: την επισκέπτεται ο Απόστολος Παύλος.
306 μ.Χ.: Μαρτυρεί ο πολιούχος της Άγιος Δημήτριος.
390 μ.Χ.: Γίνεται το ορμητήριο του Μεγάλου Θεοδοσίου κατά των Γότθων.
1115 μ.Χ.: Πέφτει στα χέρια των Ενετών.
1204 μ.Χ.: Μπαίνουν οι Σταυροφόροι.
1223 μ.Χ.: Η πόλη γίνεται και πάλι ελληνική.
1423 μ.Χ.: Και πάλι οι Ενετοί.
1430 μ.Χ.: Ερχονται οι Τούρκοι.
1912 μ.Χ.: Την απελευθερώνει ο ελληνικός Στρατός.
1913 μ.Χ.: Δολοφονείται εδώ ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α΄.
1917 μ.Χ.: Γνωρίζει την «πυρκαγιά του αιώνα»

http://forza-grecia.pblogs.gr/


Μπορείς να αλλάξεις τα πάντα , άν αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι!
http://anti-aisthitika.blogspot.gr

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...