Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Αλήθειες και ψέματα για το αλάτι

Δρ. Κανδηλώρος Χάρης
Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος
Διδάκτωρ και τ. Επιμελητής
Παν/μίου Nancy
http://candiloros.com/index.php/el/

Το ιώδιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία.

Το ιώδιο είναι ένα σπάνιο ιχνοστοιχείο της φύσης, το οποίο προσλαμβάνει ο οργανισμός μόνο με την τροφή και είναι απολύτως απαραίτητο για τον θυρεοειδή.

Η έλλειψή του προκαλεί βρογχοκήλη, δηλαδή διόγκωση του θυρεοειδή και υποθυρεοειδισμό. Στα παιδιά τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρότερα, και συνήθως παρατηρείται καθυστέρηση στην ανάπτυξη του ύψους και ψυχοκινητική καθυστέρηση.

Οι συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις ιωδίου σύμφωνα με την UNICEF είναι: για τα παιδιά 120 μg/μέρα, για τους ενήλικες 150 μg/μέρα, ενώ στην κύηση και γαλουχία 250 μg/μέρα, λόγω των αυξημένων αναγκών του εμβρύου.

Η διατροφή σπάνια περιέχει το απαραίτητο ιώδιο ακόμα και σε χώρες όπως η Ελλάδα, και γι’ αυτό η ιωδοπενία ήταν για αιώνες σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα.

Περισσότερο ιώδιο από όλες τις τροφές περιέχουν τα προϊόντα της θάλασσας. Παρ’ όλα αυτά η περιεκτικότητά τους σε ιώδιο είναι ανεπαρκής. Τα ψάρια για παράδειγμα έχουν μόνο 40 μg ανά 100g τροφής.

Η λύση βρέθηκε με τον εμπλουτισμό του θαλασσινού αλατιού σε ιώδιο, που γενικεύτηκε από το 1970 και έτσι τώρα πια υπολογίζεται ότι 70% του πλανήτη έχουν επάρκεια σε ιώδιο. Ο εμπλουτισμός του μαγειρικού άλατος είναι μια διαδικασία απλή, αποτελεσματική, χωρίς κίνδυνο παρενεργειών και φτηνή.

Η περιεκτικότητα του εμπλουτισμένου αλατιού σε ιώδιο είναι της τάξης των 15-40 μg ιωδίου ανά γραμμάριο αλατιού. Συνεπώς, αν ένα άτομο χρησιμοποιεί καθημερινά 6 γραμμάρια αλατιού με την τροφή του, προσλαμβάνει περίπου 180 μg ιωδίου και έχει επάρκεια.

Όλα τα ελληνικά θαλασσινά αλάτια είναι εμπλουτισμένα σε ιώδιο.

Τι γίνεται όμως με τα ορυκτά αλάτια που έχουν γίνει τα μαγειρικά “trends” των τελευταίων χρόνων και έχει αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές;

Και πιο «αλμυρό» και χειρότερο για την υγεία.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μόδα το ορυκτό ροζ αλάτι Ιμαλαΐων. «Έγινε» είπα; Συγγνώμη, λάθος. Η αλήθεια είναι ότι «το έκαναν μόδα» οι πληρωμένοι ιστότοποι του ηλεκτρονικού δικτύου με τη μορφή κρυφής διαφήμισης σε περισπούδαστα άρθρα, τάχα ενημερωτικά για την υγιεινή διατροφή.

Το ορυκτό αλάτι Ιμαλαΐων ΔΕΝ είναι καλύτερο από το ελληνικό θαλασσινό αλάτι. ΔΕΝ είναι όμως ούτε καν το ίδιο. Δυστυχώς είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.

Ας δούμε μία-μία τις «μαγικές» του ιδιότητες, όπως διαφημίζονται στο διαδίκτυο (?), διαβάζοντας κάθε φορά και την πραγματικότητα (*).

ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

? Είναι φυσικό κρυσταλλικό αλάτι και περιέχει χλωριούχο νάτριο 98%.

* Όλα τα αλάτια είναι φυσικά. Δεν παράγεται τεχνητό αλάτι ποτέ. Όλα έχουν χλωριούχο νάτριο.

? Έχει υποστεί τεράστια δύναμη πίεσης σε διάρκεια άνω των 200 εκατομμυρίων ετών. Το ροζ χρώμα οφείλεται στο οξείδιο του σιδήρου.

* Ούτε καλό, ούτε κακό, αδιάφορο.

? Περιλαμβάνει 2-3% κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο.

* Σιγά τον πολυέλαιο! Υπάρχουν πολλαπλές άλλες διατροφικές πηγές πλούσιες σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο.

ΑΝΟΗΤΑ ΨΕΜΑΤΑ

? Δεν έχει εκτεθεί καθόλου σε τοξίνες και αλλοιώσεις από το περιβάλλον.

* Ευφάνταστη ανοησία. Το χλωριούχο νάτριο δεν υφίσταται «αλλοιώσεις».

? Βοηθά τον οργανισμό να απομακρύνει τις τοξίνες.

* Δεν υπάρχουν τοξίνες στην ιατρική, ο όρος είναι «δημοσιογραφικός». Το αλάτι δεν «απομακρύνει» τίποτα.

? Η μοναδική κυτταρική του δομή του επιτρέπει να αποθηκεύει ζωτική ενέργεια.

* Είναι χλωριούχο νάτριο όπως όλα τα αλάτια, δεν έχει ιδιαίτερη κυτταρική δομή. Ο όρος ζωτική ενέργεια δεν αντιπροσωπεύει τίποτα.

? Τα μέταλλα του αλατιού έχουν κολλοειδή μορφή, είναι αρκετά μικρά ώστε να απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό μας.

* Αρλούμπες! Κάθε αλάτι απορροφάται πανεύκολα από τον οργανισμό.

? Έχει δεσμεύσει στοιχεία σε μικρά σωματίδια, τα οποία μεταβολίζονται εύκολα στον οργανισμό.

* Ακατάληπτη ανοησία περί μεταβολισμού.

? Προέρχεται από τα Ιμαλάϊα.

* Στην πραγματικότητα εξορύσσεται στο Πεντζάπ του Πακιστάν, 300 χλμ μακρύτερα, αλλά η λέξη «Ιμαλάϊα» έχει άλλη αύρα (παραπέμπει σε Έβερεστ, Δαλάΐ Λάμα κλπ) και εντυπωσιάζει περισσότερο τον αφελή εναλλακτικό αγοραστή.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΨΕΜΑΤΑ

? Καταπολεμά την κατακράτηση υγρών, ρυθμίζει την πίεση, ομαλοποιεί τη χώνευση, βελτιώνει το κυκλοφορικό.

* Ακριβώς το αντίθετο: το πολύ αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών, μακροπρόθεσμα αυξάνει την πίεση, και χειροτερεύει το κυκλοφοριακό δημιουργώντας αρτηριοσκλήρωση.

? Εξισορροπεί το pH στο εσωτερικό των κυττάρων του εγκεφάλου, συμβάλλει στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, καταπολεμά τα σημάδια της γήρανσης, υποστηρίζει την αναπνευστική λειτουργία, ενισχύει τα κόκαλα, συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της χολής και των νεφρών.

* Συνονθύλευμα ηλιθιοτήτων.

ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΨΕΜΑΤΑ

? Είναι ανώτερο ποιοτικά από το επιτραπέζιο αλάτι που έχει εμπλουτιστεί με ιώδιο. Συνοδεύει ιδανικά το κόκκινο κρέας λόγω της απουσίας ιωδίου.

* Ακριβώς εδώ είναι και το πρόβλημα! Το ορυκτό αλάτι ΔΕΝ είναι εμπλουτισμένο σε ιώδιο. Και αυτό, αντί να αποτελεί μειονέκτημα, τέτοιο που να μην του επιτρέπει να πουλήσει ούτε ένα βαζάκι, οι παμπόνηροι επικοινωνιολόγοι του μάρκετινγκ το παρουσιάζουν σαν προτέρημα!

Καταφέρνουν έτσι να πωλούν ένα ορυκτό αλάτι εισαγωγής συσκευασμένο σε γυάλινα βαζάκια με εντυπωσιακές ετικέτες σε τιμή περίπου 3 και 4 φορές μεγαλύτερη από το πάμφθηνο υγιεινό Ελληνικό θαλασσινό αλάτι που διατίθεται σε πτωχικές νάιλον σακουλίτσες.

Είμαστε πραγματικά για κλάματα...

http://www.mesogianews.gr/

Μπορείς να αλλάξεις τα πάντα , άν αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι! Αντι-Αισθητικά Νέα

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...