Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Η «κλεμμένη Ελλάδα» στα μουσεία της Ευρώπης...

Η «Κλεμμένη Ελλάς»: Από την λεηλασία της Ακρόπολης στην αρπαγή των γλυπτών της Αφαίας στην Αίγινα. Οι «αρχαιόφιλοι» περιηγητές, που έγιναν αδίστακτοι αρχαιοκάπηλοι...Τη λεηλασία των αρχαίων ελληνικών μνημείων από τον Έλγιν μέχρι τον Κόκερελ παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου»

 Την αρχή έκανε ο λόρδος Έλγιν, που απέσπασε γλυπτά από την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, προκαλώντας μεγάλες φθορές στο μνημείο. Η εκπομπή απαντά στο ερώτημα πως έστησε την επιχείρηση αρπαγής και πως ξεπέρασε τις διεθνείς αντιδράσεις και φωτίζει την μετέπειτα πορεία του στη Βρετανία.
Η έρευνα δείχνει πως πολλοί αρχαιόφιλοι «εμπνεύστηκαν» από τις αρπαγές του Ελγιν και τους έστησαν δικές τους επιχειρήσεις.
 Η ομάδα του βρετανού Ρόμπερτ Τσαρλς Κόκερελ, που αποτελείτο από έναν Γερμανό και ένα Δανό, απογύμνωσαν δυο κορυφαίους Αρχαίους Ελληνικούς ναούς, υπό το πρόσχημα της αρχαιοφιλίας και της επιστημονικής έρευνας:
 Τον Ναό της Αφαίας στην Αίγινα και στον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ηλεία.
Ο Χρήστος Βασιλόπουλος κατέγραψε τις αρπαγές με την βοήθεια αρχαιολόγων και ιστορικών που παρουσιάζουν τις ιστορίες μέσα από τους δύο ναούς. Οι ειδικοί περιγράφουν την ιστορία του κάθε μνημείου αλλά και το πώς τμήματά τους κατέληξαν στο Λονδίνο και το Μόναχο.
 Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα και αυτοί που αρχικά κατήγγειλαν τους αρχαιοκάπηλους μπήκαν τελικά στο πειρασμό και άρπαξαν ελληνικές αρχαιότητες. Αυτό έπραξε ο επικριτής του Ελγιν, Εντουαρτ Κλάρκ, ο οποίος έκλεψε την περίφημη Καρυάτιδα της Ελευσίνας, που σήμερα εκτίθεται στην Βιβλιοθήκη τους Κέημπριτζ.Στην εκπομπή μιλούν οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι των μνημείων: Ελένη Μπάνου έφορος Αθηνών, Θέμης Βάκουλης- αρχαιολόγος, Γεωργία Χατζή- έφορος Ηλείας, Κώστας Παπαδόπουλος- μηχανικός Ναού Επικούρειου Απόλλωνα, Ελίνα Σταματάτου – αρχαιολόγος, Κατερίνα Ταυρή- ξεναγός, Μαίρη Αδαμοπούλου- δημοσιογράφος, Αγγελική Κοσμοπούλου – αρχαιολόγος, Αυγή Καλογιάννη- ξεναγός, Θάνος Σίδερης- αρχαιολόγος και άλλοι επιστήμονες....

Η «Κλεμμένη Ελλάς»:Πώς η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης κατέληξαν στο Λούβρο και τα γλυπτά του Επικούρειου Απόλλωνα στο Βρετανικό Μουσείο...


 Τις αρπαγές αρχαιοτήτων των αρχαιοκαπήλων που ακολούθησαν το παράδειγμα του Έλγιν παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου».

 Στο δεύτερο μέρος του μεγάλου αφιερώματος στις ελληνικές αρχαιότητες που βρίσκονται στο εξωτερικό, η εκπομπή ερευνά τη δράση της ομάδας του Βρετανού Κόκερελ, που μετά το ταξίδι στην Αίγινα και την αρπαγή των γλυπτών από το ναό της Αφαίας, συνέχισε την περιήγηση του στην ελληνική επικράτεια με σκοπό την αρπαγή και άλλων αρχαιοτήτων.
Έτσι έβαλε στο στόχαστρο το περίφημο Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ηλεία.
Ο ναός που υπήρξε έργο του Ικτίνου, αποκαλείται Παρθενώνας της Πελοποννήσου και είχε την ίδια τύχη με τον Παρθενώνα της Ακρόπολης. Λεηλατήθηκε από τους Ευρωπαίους «αρχαιόφιλους» με αποτέλεσμα 23 πλάκες από τη ζωφόρο να καταλήξουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης

Η εκπομπή παρουσιάζει ακόμα το χρονικό της αρπαγής δύο αγαλμάτων αποτελούν εδώ και περισσότερο από δύο αιώνες, πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες στο μουσείο του Λούβρου. Την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης.
Το άγαλμα της Αφροδίτης βρέθηκε από έναν ντόπιο αγρότη, αλλά μετά από διαπραγματεύσεις και διαμάχες στο λιμάνι του νησιού κατέληξε στα χέρια των Γάλλων.
 Οι Οθωμανοί για μια ακόμη φορά έδωσαν με ευκολία άδεια να απομακρυνθούν κομμάτια της αρχαιοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκτός από τη στήριξη των Οθωμανών, οι αρχαιοκάπηλοι είχαν και τη στήριξη των χωρών τους, που επιδίδονταν επίσημα σε κυνήγι ελληνικών αρχαιοτήτων.
Με την ίδια άνεση εξασφάλισε την άδεια και ο Γάλλος Κάρολος Σαμπουαζό για να ανασκάψει και αρχαιότητες από τη Σαμοθράκη. Ένας Έλληνας εργάτης βρήκε το άγαλμα της Νίκης και με συνοπτικές διαδικασίες, το γλυπτό κατέληξε και αυτό στο μουσείο του Λούβρου, όπου σήμερα εκτίθεται σε περίοπτη θέση.Από τον κολοσσό της Δήλου στις ¨Μαγεμένες¨ της Θεσσαλονίκης

Η εκπομπή κάνει μια μικρή στάση στη Δήλο, το Ιερό νησί του Απόλλωνα, το οποίο δέχτηκε κατά καιρούς λεηλασίες.
Σε αυτό βοήθησε τα γεγονός ότι το νησί δεν κατοικείτο. Έτσι το κολοσσιαίο άγαλμα των Ναξίων, που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα, το άρπαξαν Ενετοί και στη συνέχεια καταστράφηκε. Αλλά και ένα από τα περίφημα λιοντάρια κατέληξε στη Βενετία αλλά εκεί «αποκεφαλίστηκε για να αποκτήσει νέο κεφάλι με χαίτη…
Τελευταίος σταθμός της εκπομπής είναι στη Θεσσαλονίκη, που δεν έμεινε αλώβητη από τη μανία των αρχαιοκαπήλων.
Ο Γάλλος παλαιογράφος Εμμανουέλ Μιλέρ, έφτασε στην πόλη έχοντας εντολή να αρπάξει ένα ολόκληρο κτίσμα που βρισκόταν στην εβραϊκή αγορά και το οποίο κοσμούσαν 4 μαρμάρινες ανάγλυφες κολόνες.
Λόγω της έλλειψης υποδομής, αλλά και της αντίδρασης των κατοίκων, ο Μιλέρ άρπαξε τελικά μόνο τις κολόνες, που βρίσκονται και αυτές στο μουσείο του Λούβρου.
Η εκπομπή παρουσιάζει το χρονικό της αρπαγής, αλλά και γιατί τα συγκεκριμένα γλυπτά ονομάζονται Μαγεμένες και ποια σχέση έχουν με τον Μέγα Αλέξανδρο....

http://www.mixanitouxronou.gr/

Μπορείς να αλλάξεις τα πάντα , άν αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι! Αντι-Αισθητικά Νέα

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...